Τα πιο εύκολα γιορτινά τρουφάκια με κακάο και μπράντι
Εχέμ, εχέμ: ξεκινάμε το γιορτινό μας πρόγραμμα! Φτιάξτε αυτά τα πανεύκολα σοκολατένια τρουφάκια, βάλτε τα σε ένα όμορφο κουτάκι και χαρίστε τα ως δώρο! Ναι, εντάξει, στην πορεία μπορείτε να φάτε και μερικά.
Ποιος μπορεί, άλλωστε, να αντισταθεί σε αυτές τις ονειρεμένες μπουκιές απόλαυσης που ονομάζονται τρούφες; Οι παγκοσμίως γνωστές γαλλικές τρούφες λέγεται πως προέρχονται από το Σαμπερί της Σαβοΐας και τις επινόησε ο ζαχαροπλάστης Λουί Ντιφούρ, το 1895. Ο Ντιφούρ είχε τη φαεινή ιδέα να ανακατέψει κρεμ φρες με κακάο και να σχηματίσει μπαλίτσες, τις οποίες στη συνέχεια βούτηξε σε λιωμένη σοκολάτα και τις κύλησε μέσα σε κακάο. Τις ονόμασε τρούφες γιατί έμοιαζαν στην όψη με πραγματικές τρούφες – τα υπόγεια, δηλαδή, μανιτάρια!
Σήμερα, η συνταγή έχει καθιερωθεί να φτιάχνεται με γκανάς που, μόλις πήξει, κυλιέται μέσα σε κακάο. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας παραλλαγή ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Κυλήστε τα δικά σας τρουφάκια σε κακάο, τριμμένους ξηρούς καρπούς (φουντούκι, αμύγδαλο), ή σοκολατένια τρούφα. Μπορείτε επίσης να παραλείψετε το μπράντι ή να το αντικαταστήσετε με άλλο ποτό της αρεσκείας σας – δοκιμάστε μπέρμπον, ουίσκι, ρούμι ή κάποιο λικέρ.
Υλικά:
Για περίπου 30 τμχ
230 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη
160 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κτγ μπράντι (προαιρετικά)
100 γρ κακάο
Μέθοδος:
Βάζουμε τη σοκολάτα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Βάζουμε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
Μόλις πάρει βράση, τη χύνουμε πάνω στη σοκολάτα.
Περιμένουμε 2-3 λεπτά.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις, ώσπου η σοκολάτα να λιώσει και να έχουμε μια λεία γκανάς.
Σε αυτή τη φάση, μπορούμε να ανακατέψουμε μέσα και το μπράντι, ή όποιο άλλο ποτό χρηισμοποιούμε.
Τοποθετούμε την γκανάς στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Θέλουμε να σφίξει τόσο ώστε να μπορούμε να την πλάσουμε με τα χέρια μας.
Γεμίζουμε ένα πιάτο της σούπας με το κακάο και στρώνουμε ένα ταψάκι ή μια πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί.
Με ένα κουτάλι, βγάζουμε μικρές ποσότητες γκανάς και τις πλάθουμε με τα χέρια μας σε μπαλίτσες.
Κυλάμε τις μπαλίτσες μέσα στο κακάο και έπειτα τοποθετούμε τις τρούφες πάνω στο χαρτί.
Φυλάμε τις τρούφες σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, μέσα στο ψυγείο, ως και για 1 εβδομάδα.
Υ.Γ. Δείτε σχετικές συνταγές: