Cinnamon buns για την επιστροφή στο σχολείο

cinnamon-buns-2.jpg

Οι γεύσεις, ως γνωστόν, συνδέονται άρρηκτα με τις αναμνήσεις μας και πολλές φορές συμβαίνει να τρώμε κάτι και να μας μεταφέρει χρόνια πίσω, σε μια στιγμή ή και σε μια ολόκληρη περίοδο της ζωής μας, όπως εύστοχα μας έδειξε και ο Μαρσέλ Προυστ στην περίφημη σκηνή με τις μαντλέν από το Αναζητώντας τον Χαμένο χρόνο. Έτσι κι εγώ, υπάρχει ένα γλυκό που όταν το τρώω -ή ακόμα και μόνο να το μυρίσω αρκεί- με μεταφέρει αυτόματα στο προαύλιο του δημοτικού μου σχολείου και γίνομαι ξανά οκτώ χρονών. Η καντίνα του σχολείου τότε πουλούσε στα διαλείμματα το αποκαλούμενο "σαλιγκάρι", ένα τσουρεκοειδές παρασκεύασμα με κανέλα, με το οποίο είχα φάει τέτοιο κόλλημα που δεν διανοούμουν να μην φάω ένα τη μέρα επί τουλάχιστον τρεις συναπτές σχολικές χρονιές. (Τότε, που ήμασταν παιδιά και οι θερμίδες δεν μας άγγιζαν, απλά μας χάιδευαν στα μαγουλάκια, φυσικά.)

Έκτοτε, το σαλιγκάρι με αφήνει παγερά αδιάφορη γιατί μου φαίνεται υπερβολικά προκάτ, αλλά όταν μπαίνει ο Σεπτέμβρης, πάντα με πιάνει όρεξη για κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι χίλιες φορές καλύτερο: cinnamon buns (ή rolls ή swirls), δηλαδή γλυκά, μαλακά τσουρεκάκια κανέλας στον φούρνο. Η εκδοχή που σας δείχνω σήμερα είναι καθαρά αμερικάνικη, και αρκετά πλούσια - ίσως κάποιοι την βρείτε και βαριά για τα γούστα σας. Στην Αγγλία, τα ψωμάκια αυτά είναι γνωστά και ως Chelsea buns, και συνοδεύουν το τσάι, αν και η βρετανική εκδοχή τους είναι πιο "ψωμένια". Παραλλαγές τους, βέβαια συναντάμε και στις σκανδιναβικές χώρες, τη Σουηδία (kanelbulle),τη Νορβηγία (skillingsbolle), τη Φινλανδία (korvapuusti), αλλά και στην κεντρική Ευρώπη.

Δύσκολα δεν τα λες, ούτε και ιδιαίτερα χρονοβόρα, αλλά σίγουρα χρειάζεται να είστε στο σπίτι για ένα ολόκληρο πρωινό ή απόγευμα, αφού απαιτείται αναμονή ενδιάμεσα στα στάδια παρασκευής τους, ώσπου να φουσκώσει η ζύμη τους. Κατά τα άλλα, σίγουρα θα σας αποζημιώσουν: το σπίτι θα μυρίζει κανέλα από τρία οικοδομικά τετράγωνα μακριά και όλοι θα σας ευγνωμονούν για αυτό το λαχταριστό γλύκισμα που για μένα, πάει κατευθείαν στο top 5 των comfort foods. Κι αν έχετε παιδιά και τους το βάλετε να το πάρουν μαζί τους για το διάλειμμα, θα έχουν τουλάχιστον έναν πολύ καλό λόγο για να είναι χαρούμενα που θα πάνε σχολείο.

Υλικά:

(Για ένα τετράγωνο ταψάκι 20 x 20 εκ.)

Για τη ζύμη:

7 γρ μαγιά σε σκόνη (ένα φακελάκι)

230 μλ γάλα

100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

75 γρ βούτυρο

1 κτγ αλάτι

2 αυγά

530 γρ αλεύρι

Για τη γέμιση:

120 γρ ζάχαρη καστανή μαλακή

2 κτσ κανέλα

50 γρ βούτυρο πολύ μαλακό

Για το γλάσο:

2-3 κτσ τυρί κρέμα

50 γρ βούτυρο μαλακό

100 γρ ζάχαρη άχνη

3-4 κτσ γάλα

Μέθοδος:

Σε ένα μπολ, ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Το αφήνουμε για 5-10 λεπτά, ώσπου να αφρίσει η μαγιά.

Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι.

Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και χτυπάμε με τον γάντζο, σε δυνατή ταχύτητα, ώσπου η ζύμη να γίνει μπάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα και την κάνουμε μια μπάλα. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μπολ και την καλύπτουμε με μεμβράνη ή μια πετσέτα. Τοποθετούμε το μπολ σε ζεστό χώρο και αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσει καλά η ζύμη.

Βγάζουμε τη ζύμη και επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο ορθογώνιο, πάχους 1 περίπου εκατοστού. 

Αλείφουμε τη ζύμη με το βούτυρο. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και πασπαλίζουμε πάνω από το βούτυρο.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα σφιχτό ρολό, ενώνοντας τις δύο μικρές πλευρές του ορθογώνιου. 

Κόβουμε το ορθογώνιο σε ροδέλες, πάχους περίπου 4-5 εκ. και τις τοποθετούμε κολλημένες μεταξύ τους μέσα στο ταψάκι, που έχουμε βουτυρώσει πάρα πολύ καλά.

Αλείφουμε λίγο βούτυρο στην επιφάνειά τους, σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και τοποθετούμε ξανά σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει η ζύμη.

Ψήνουμε στους 170 βαθμού ς για 20-30'. Τα cinnamon buns είναι έτοιμα όταν έχουν ροδίσει, η επιφάνειά τους έχει σκληρύνει όταν τη χτυπάμε με το δάχτυλό μας και ξεκολλάνε εύκολα από το ταψί. Προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε γιατί θα στεγνώσουν εντελώς.

 

Για το γλάσο:

Ενώ ψήνονται τα buns, ετοιμάζουμε το γλάσο. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το τυρί και προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, ώσπου το γλάσο να είναι αρκετά ρευστό ώστε να μπορούμε να περιχύσουμε τα buns, αλλά να παραμένει πηχτό και αδιαφανές.

Βγάζουμε τα buns από τον φούρνο και περιχύνουμε με το γλάσο ενώ είναι ακόμα ζεστά.

Αφήνουμε να κρυώσουν για μισή ώρα προτού σερβίρουμε. Όσα περισσέψουν, τα φυλάμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου.