Quiche με καπνιστό σολομό, κατσικίσιο τυρί & κρεμμυδάκι

Οι τάρτες πάσης φύσεως είναι η αδυναμία μου, αλλά οι quiches ακόμα περισσότερο - και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί πως είναι απόλυτα people pleasers, έτσι; Στο μενού του Tearoom μας θα βρείτε άφθονες επιλογές από quiche για το afternoon tea σας, όμως σήμερα θα σας δώσουμε αναλυτικά τη συνταγή για έναν από τους αγαπημένους μας συνδυασμούς: ο καπνιστός σολομός είναι all time classic, ένα ωραιότατο ορεκτικό και συν τοις άλλοις είναι και ροζ! Μου αρέσει να τον συνδυάζω με κατσικίσιο τυρί, ενώ το κρεμμυδάκι και ο άνιθος πιστεύω πως απογειώνουν τον συνδυασμό! Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε την ίδια συνταγή και με φιλέτο σολομού που θα ψήσετε ή θα ποσάρετε και στη συνέχεια θα ψιλοκόψετε για τη γέμιση.

KTZ_8324-web.jpg

Υλικά (Για 14 τετράγωνα ατομικά ταρτάκια 8 εκ. ή 1 τάρτα διαμέτρου 24 εκ.):

Για τη ζύμη:

300 γρ αλεύρι μαλακό

150 γρ βούτυρο ανάλατο, κρύο, σε κομματάκια

75 γρ αυγό (περ. 1-2 αυγά)

7 γρ ζάχαρη

7 γρ αλάτι

15 μλ νερό

Για τη γέμιση:

150 γρ Καπνιστός σολομός

2-3 κρεμμυδάκια (όσο πιο λεπτά βρείτε)

φρεσκοκομμένος άνιθος (προαιρετικά)

ημίσκληρο κατσικίσιο τυρί, κομμένο σε κυβάκια (προαιρετικά)

300 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

3 αυγά

αλάτι & φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

creme fraiche για το σερβίρισμα (αν δεν χρησιμοποιήσουμε τυρί) & πράσινη σαλάτα

KTZ_8338-web.jpg

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι και τα χτυπάμε με το φτερό μαζί με το βούτυρο, για αρκετή ώρα, σε μεσαία ταχύτητα, ώσπου το μείγμα να αποκτήστει υφή ψιχουλιαστή (σαν χοντρή άμμος).

Χτυπάμε ελαφρώς με ένα πηρούνι το/τα αυγά. Τα προσθέτουμε στον κάδο και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε και το νεράκι για να τη βοηθήσουμε.

Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’ να ξεκουραστεί.

Σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε πάχος περίπου 3-4 χιλιοστά.

Βουτυρώνουμε τη φόρμα/τα φορμάκια που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε μέσα τη ζύμη. Κόβουμε περιμετρικά όση ζύμη περισσεύει και τρυπάμε παντού τη ζύμη με ένα πηρούνι.

Στρώνουμε τις τάρτες με αντικολλητικό χαρτί και τις γεμίζουμε με κεραμικά φασόλια ή με ό,τι όσπρια έχουμε διαθέσιμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 15 λεπτά με τα φασόλια.

Αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά ώσπου η ζύμη ανα αρχίσει να ροδίζει ελαφρώς.

Για τη γέμιση:

Ενώ οι quiches ψήνονται με τα φασόλια, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τοποθετούμε μερικά κομματάκια σολομό, λίγα κρεμμυδάκια, καθώς και ψιλοκομμένο άνιθο και τυρί (αν θέλουμε) μέσα σε κάθε τάρτα.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος και το αλατοπίπερο. Γεμίζουμε τις τάρτες με αυτό το μείγμα ως επάνω, τις τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε ώσπου η γέμιση να πήξει και να ροδίσει.

Αφήνουμε τις quiches να κρυώσουν καλά πριν τις ξεφορμάρουμε.

Γαρνίρουμε με ένα κομματάκι καπνιστό σολομό, λίγο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και άνιθο (αν θέλουμε). Μπορούμε επίσης να συνοδεύσουμε την τάρτα με με λίγη creme fraiche (αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει τυρί στη γέμιση) καθώς και πράσινα σαλατικά (λόλα, γαλλική σαλάτα ή αντίβ) και με αυτό τον τρόπο να γίνει ένα θαυμάσιο πρώτο πιάτο ή ακόμα και ελαφρύ μεσημεριανό. Οι quiches διατηρούνται μια χαρά για 2-3 μέρες στο ψυγείο (σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς) και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τις ζεστάνετε στα μικροκύματα ή στον φούρνο για μερικά λεπτά πριν το σερβίρισμα.

KTZ_8489-web.jpg
  • Συνταγή/concept/υλοποίηση/styling: Madame Gâteaux

  • Φωτογράφιση: https://www.instagram.com/kon_tzemis/

    Ακόμα:

  • Δείτε εδώ το ροζ baby shower που διοργανώσαμε στον κήπο του Tearoom της Madame Gâteaux.

  • Stay tuned: Ακολουθούν κι άλλες συνταγές του ροζ baby shower!

  • Δείτε εδώ ένα άλλο baby shower - γαλάζιο αυτή τη φορά!

madame-gateaux-signature.png