Churros με σοκολατένια σος

Αυτά τα churros τα είχα στο μυαλό μου από τότε που επέστρεψα από το ταξίδι μου στη Βαλένθια. Να πω την αλήθεια, τα δοκίμασα σε μια “αυθεντική” buñueleria (όπoυ buñuelos είναι κάτι σαν τους δικούς μας λουκουμάδες, επομένως “λουκουμαδάδικο”, θα λέγαμε) και δεν ενθουσιάστηκα. Παρόλο που ήταν μια γουστόζικη εμπειρία να τα τρως φρεσκοτηγανισμένα και χεράτα, έβγαζαν πολλή λαδίλα. Για μένα, σημαντικό βήμα της υπόθεσης είναι, μετά το τηγάνισμα, να στραγγίξουν τα τσούρος επάνω σε χαρτί κουζίνας, που θα απορροφήσει το περιττό λάδι. Και βέβαια, να χρησιμοποιήσουμε λάδι καλής ποιότητας. Σε πολλά καταστήματα, δυστυχώς, το λάδι χρησιμοποιείται για περισσότερα από ένα απανωτά τηγανίσματα, πράγμα που επηρεάζει την ποιότητά του. Στο σπίτι, όμως, θα το χρησιμοποιήσουμε μία και μοναδική φορά. Δεν χρειάζεται τεράστια ποσότητα, ίσα-ίσα τόση ώστε να σκεπάσει τα churros. Εγώ χρησιμοποιώ μια μικροσκοπική φριτεζούλα του μισού λίτρου, που είναι ό,τι πρέπει για τέτοιες δουλειές και έτσι δεν γίνεται καμία σπατάλη. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα μικρό καλαθάκι τηγανίσματος, το οποίο να χρησιμοποιείτε για τέτοιες περιπτώσεις συνδυαστικά με ένα απλό κατσαρολάκι, ώστε να βυθίζετε τα τσούρος, τους λουκουμάδες, τα κολοκυθάκια, το οτιδήποτε στο λάδι και να το αφαιρείτε εύκολα.

Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και φτιάξτε αυτά εδώ τα churros το επόμενο Σαββατοκύριακο, για πρωινό ή brunch. Και μην ξεχάσετε τη σος σοκολάτας!

Υλικά:

Για τα τσούρος:

200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1 κτγ κανέλα

100 γρ βούτυρο

250 μλ νερό

150 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

3 μεσαία αυγά

1/2 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη σος:

200 γρ κουβερτούρα

170 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Μέθοδος:

Για τα τσούρος:

  1. Σε ένα πιάτο της σούπας, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.

  2. Στρώνουμε ένα ταψάκι με χαρτί κουζίνας.

  3. Σε μια κατσαρόλα, βαζουμε το νερό και το βούτυρο σε κομματάκια, να πάρουν βράση.

  4. Μόλις λιώσει το βούτυρο, αφαιρούμε από τη φωτιά.

  5. Προσθέτουμε όλο το αλεύρι με τη μία και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώσπου να ενσωματωθεί.

  6. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου η ζύμη που θα σχηματιστεί να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας.

  7. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει για 10’.

  8. Προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα, ώσπου να έχουμε ένα λείο, γυαλιστερό μείγμα.

  9. Γεμίζουμε τη φριτέζα μας ή ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι με το ηλιέλαιο και περιμένουμε να κάψει.

  10. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα κορνέ, στην οποία εφαρμόζουμε μια μύτη αστέρι ανοιχτού τύπου (αν θέλουμε να έχουν το χαρακτηριστικό τους σχήμα τα τσούρος).

  11. Κρατώντας το κορνέ κάθετα, πάνω από τη φριτέζα, με τη μύτη προς τα κάτω, πιέζουμε και αφήνουμε να βγει ζύμη μήκους περίπου 10-15 εκ. και την κόβουμε με ένα ψαλίδι ώστε να πέσει μέσα στο λάδι, προσεκτικά ώστε να μην πιτσιλίσει και καούμε.

  12. Τηγανίζουμε μερικά τσούρος για 2-3’ και, αν δεν έχουμε φριτέζα, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα.

  13. Μεταφέρουμε τα τσούρος για λίγα δευτερόλεπτα πάνω στο χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν.

  14. Όσο είναι ακόμα καυτά, ρίχνουμε τα τσούρος μέσα στο μείγμα ζάχαρης-κανέλας και τα ανακατεύουμε απαλά, ώστε να καλυφθούν.

  15. Σερβίρουμε τα τσούρος ζεστά, με τη σος σοκολάτας.

  16. Δεν έχει νόημα να κρατήσουμε τα τσούρος για να τα καταναλώσουμε αργότερα. Όπως και οι λουκουμάδες, αν δεν τα φάμε φρεσκοτηγανισμένα, μαλακώνουν και δεν είναι ευχάριστα.

Για τη σος:

  1. Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα μέσα σε ένα μπολ.

  2. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα.

  3. Μόλις πάρει βράση, χύνουμε την κρέμα πάνω στη σοκολάτα.

  4. Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, ώσπου να έχουμε μια λεία, πηχτή σος.

Σχετικές συνταγές:

 
Previous
Previous

Αλμυρό κέικ με γραβιέρα, μπριζόλα και πολύχρωμες πιπεριές

Next
Next

Gin sour με χιώτικα μανταρίνια & Kleos mastiha spirit