Τάρτα σφολιάτας με σύκα, μπρεζάολα και μέλι
Αυτή η αλμυρόγλυκη τάρτα με σύκα είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις τα τελευταία σύκα του μήνα. Το ξινούτσικο κατίκι και η αλμυρή μπρεζάολα κάνουν ένα ωραιότατο κοντράστ με τα γλυκά σύκα, και το μελάκι από πάνω στο σερβίρισμα πάει το όλο πράγμα σε άλλο λέβελ! Όπως πάντα, με μέλι ΑΤΤΙΚΗ, την εταιρεία που εδώ και σχεδόν 100 χρόνια βάζει στο τραπέζι μας εκλεκτό μέλι άριστης ποιότητας με διεθνείς διακρίσεις.
Το κατίκι μπορεί επίσης να αντικατασταθεί με τσαλαφούτι, ρικότα ή και κότατζ, ενώ το αρχικό μου πλάνο αντί της μπρεζάολας ήταν να βάλω λούζα - αν τη βρείτε, δοκιμάστε το!
Υλικά:
Για 6-8 μερίδες
1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας, αποψυγμένο
200-300 γρ κατίκι Δομοκού
5-6 σύκα, κομμένα σε χοντρές φέτες
φρεσκοτριμμένο αλάτι & πιπέρι
ελαιόλαδο
λίγο φρέσκο θυμάρι
8-10 λεπτές φέτες μπρεζάολα
μέλι, για το σερβίρισμα
Μέθοδος:
Απλώνουμε τη σφολιάτα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Κάνουμε παντού τρύπες με πιρούνι, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. περιμετρικά.
Ψήνουμε τη σφολιάτα για 10’ στους 180, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις.
Βγάζουμε τη σφολιάτα από τον φούρνο και αλείφουμε με το κατίκι.
Τοποθετούμε πάνω τα σύκα, βάζουμε αλατοπίπερο, ραντίζουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με τοθυμάρι.
Ψήνουμε για 25-30’, ώσπου η ζύμη να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε ξανά και τοποθετούμε την μπρεζάολα διάσπαρτα.
Ραντίζουμε με μέλι και σερβίρουμε.
Υ.Γ. Περισσότερες αλμυρόγλυκες συνταγές: