Τούρτα φιστίκι-σοκολάτα
Ο συνδυασμός φιστίκι-σοκολάτα παίζει να είναι ό,τι καλύτερο έχε συμβεί στην ανθρωπότητα από τότε που εφευρέθηκε η σοκολάτα, οπότε το να τον βάλω σε τούρτα είναι no-brainer. Και προφανώς, αν αυτό δεν γίνει στο γιορτινό τραπέζι, πού θα γίνει;
Έμπνευσή μου ήταν τα νέα προϊόντα της Laurence και συγκεκριμένα αυτά τα σοκολατένια πουράκια με γέμιση πραλίνας φιστικιού. Η Laurence είναι μια σοκολατοποιία από τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται από το 1922. Αν δεν έχεις δοκιμάσει ήδη τα προϊόντα της, θα ενθουσιαστείς. Στη Laurence, εκτός από αυτά τα πουράκια που εγώ ερωτεύτηκα, θα βρεις σοκολάτες, αλείμματα και σοκολατάκια, κι όλα τους σε συσκευασίες τόσο όμορφες που σχεδόν λυπάσαι να τις χαλάσεις.
Η τούρτα μου έχει ένα κέικ με πραλίνα φιστικιού στη βάση της, και έπειτα δύο στρώσεις μους. Μία με σοκολάτα και μία με φιστίκι. Και βέβαια, τα πουράκια της Laurence είναι ό,τι πρέπει για μια λιτή και κομψή διακόσμηση. Αν έχει μείνει κανένα μέχρι να τελειώσω την τούρτα, δηλαδή.
Για το κέικ φιστίκι
Υλικά:
2 αυγά
80 γρ ζάχαρη
100 γρ αλεύρι μαλακό
5 γρ μπέικιν πάουντερ
40 γρ βούτυρο, μαλακό
40 ml γάλα
40 πραλίνα φιστικιού Laurence
Μέθοδος:
Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη στο μίξερ ώσπου να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα μπολ.
Ανακατεύουμε το βούτυρο, το γάλα και την πραλίνα σε ένα δεύτερο μπολ.
Προσθέρουμε εναλλάξ τα υλικά του πρώτου και του δεύτερου μπολ στον κάδο του μίξερ ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ετοιμάζουμε ένα τσέρκι 20 εκ. με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στις αντιστάσεις, για περίπου 20-30’.
Για να δούμε αν είναι έτοιμο το κέικ, βυθίζουμε μέσα μια οδοντογλυφίδα: αν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το ξεφορμάρουμε.
Ξεφορμάρουμε και πιέζουμε στο κέντρο του κέικ ένα τσέρκι λίγο μικρότερο (πχ 16 ή 18 εκ.) ώστε να κοπεί σε μικρότερη διάμετρο.
Πλένουμε το τσέρκι των 20 εκ., το στρώνουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε μέσα το κέικ.
Για τη μους σοκολάτας:
Υλικά:
120 γρ μαύρη κουβερτούρα
35 γρ βούτυρο
5 γρ ζελατίνη (2,5 φύλλα)
50 ml γάλα κρύο
20 γρ άχνη
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Μέθοδος:
Σε μπεν μαρί, λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο.
Μουσκεύουμε τη ζελατίνη μέσα στο γάλα και όταν αυτή μαλακώσει, τα ρίχνουμε μέσα στη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
Χτυπάμε την κρέμα με την άχνη ώσπου να γίνει μια χαλαρή σαντιγί.
Διπλώνουμε με σπάτουλα το μείγμα σοκολάτας μέσα στη σαντιγί ώσπου να ομογενοποιηθεί η μους.
Μεταφέρουμε τη μους στο τσέρκι και τοποθετούμε στο ψυγείο ώσπου να πήξει.
Για τη μους φιστίκι:
Υλικά:
70 γρ πραλίνα φιστίκι Laurence
35 γρ βούτυρο
5 γρ ζελατίνη (2,5 φύλλα)
50 ml γάλα κρύο
20 γρ άχνη
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Μέθοδος:
Σε μπεν μαρί, λιώνουμε το βούτυρο με την πραλίνα.
Μουσκεύουμε τη ζελατίνη μέσα στο γάλα και όταν αυτή μαλακώσει, τα ρίχνουμε μέσα στην πραλίνα και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
Χτυπάμε την κρέμα με την άχνη ώσπου να γίνει μια χαλαρή σαντιγί.
Διπλώνουμε με σπάτουλα το μείγμα πραλίνας μέσα στη σαντιγί ώσπου να ομογενοποιηθεί η μους.
Μεταφέρουμε τη μους στο τσέρκι, ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα και τοποθετούμε στο ψυγείο ώσπου να πήξει.
Για τη διακόσμηση:
Ξεφορμάρουμε την τούρτα είτε με τη βοήθεια ενός φλόγιστρου είτε περνώντας ένα μαχαιράκι μέσα από το τσέρκι περιμετρικά για να ελευθερωθεί.
Στολίζουμε με τα πουράκια Laurence και το φιστίκι και σερβίρουμε.